Våra kurser

Fråga Göran

fraga_goran

 

Vi på UniCarriers har lärt oss att det är kunskap som skapar säkra arbetsplatser. Vi vet även att det inte finns några dumma frågor och att det alltid finns någon annan som undrar över samma sak. För att räta ut era frågetecken svarar arbetsmiljörevisor Göran Rehn på era frågor om trucksäkerhet. Alla är värda en säker arbetsplats!

 

Varför ska man ha lokala truckregler på företaget?

– När vi kör bil har vi i trafiken gemensamma trafikregler för att undvika olyckor. En truck går tyst och fort, och i på en arbetsplats är det mycket rörelse och ljud med en begränsad yta med många människor. Det är viktigt även att de som jobbar runt omkring trucken har regler och vet hur de ska bete sig. Därför är det viktigt med lokala regler. Det är ett samspel för att undvika olyckor. Truckförare måste veta hur de ska köra, och hur annan personal ska bete sig just där.

/Göran Rehn, arbetsmiljörevisor

 

Vem ska ta fram de lokala reglerna?

– Arbetsgivaren har formellt ansvaret för lokala föreskrifter. Det naturliga är att man i grupp med arbetsgivare, representant från truckfirma och skyddsombudet gör en riskbedömning. Det här löser ganska mycket problem, då arbetsgivaren omöjligt kan veta alla risker det finns på golvet utan det som arbetar på plats som har bäst insyn. Då kan de påtala riskerna som finns. Det är viktigt att så fort det blir en förändring så gör man en ny övergripande layout. Man får inte glömma bort det.

/Göran Rehn, arbetsmiljörevisor

 

Hur gör man lokala truckregler?

– Det naturliga är att man i grupp med arbetsgivare, representant från truckfirma och skyddsombudet tittar på en layout och sedan fysiskt går ut på golvet och tittar hur det ser ut. Ifall och var det behövs speglar, behövs det enkelriktat och så vidare.

Sedan sätter man sig ned och diskuterar igenom punkt efter punkt i vår checklista för att skapa en säker arbetsplats.

/Göran Rehn, arbetsmiljörevisor

 

Har du en fråga?
Skriv till arbetsmiljörevisor Göran Rehn på Truckförarskolans Facebook-sida: facebook.com/Truckforarskolan